Nieuws

Dit zijn de belangrijkste ontwikke­lingen in de Energie- en Milieulijst 2025

Welke investeringen stimuleert de overheid in 2025 met fiscale voordelen? Dit is aangegeven in de Energielijst en Milieulijst 2025, gepubliceerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Op deze lijsten ziet u welke duurzame investeringen in aanmerking komen voor Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en het recht op Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).

In de afgelopen jaren is veelvuldig gebruikgemaakt van het beschikbare MIA-budget. Daarom heeft het Belastingplan 2025 geleid tot verdere verlaging van het budget van zowel de MIA als de Vamil. Daar staat tegenover dat het budget voor de EIA flink wordt verhoogd van 259 miljoen euro naar 432 miljoen euro. In dit artikel vindt u een overzicht van de meest opvallende wijzigingen in de Energielijst en Milieulijst 2025.

Energielijst 2025

Besparingen binnen bedrijfsgebouwen

Tot en met 2024 moesten de zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking verplicht zijn aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3 x 80 ampère) om in aanmerking te komen voor de EIA. Deze verplichting is vanaf 2025 komen te vervallen. Als u niet in aanmerking komt voor de SDE++-subsidie, kunt u onder bepaalde voorwaarden toch in aanmerking komen voor de EIA.

Daarnaast zijn enkele bedrijfsmiddelen op de Energielijst aangepast om beter aan te sluiten bij de marktontwikkelingen. Zo moet de warmtepomp aan hogere eisen voldoen. Op deze manier worden alleen de beste technieken gestimuleerd.

Ook de maximale investeringsbedragen voor isolatie in bestaande constructies en isolerende beglazing worden verder verhoogd. Hierdoor sluit uw belastingvoordeel beter aan bij de marktprijzen.

Slimme energiesystemen en netbalancering verwijderd

Het verdienmodel voor technieken die bijdragen aan het in balans houden van vraag en aanbod van elektriciteit op het elektriciteitsnet (netbalancering) wordt steeds aantrekkelijker. Bij sommige investeringen is de terugverdientijd inmiddels minder dan 5 jaar. Om deze reden zijn investeringen in een ‘intelligent lokaal energienetwerk’ (smart grid) en netbalancering door actieve sturing van installaties van de lijst gehaald. Voor deze investeringen geldt geen belastingvoordeel meer.

Welke investeringen stimuleert de overheid in 2024 met fiscale voordelen? Eind december publiceerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de Energielijst en Milieulijst 2024. Deze lijst bepaalt welke duurzame investeringen in aanmerking komen voor Energie-investeringsaftrek (EIA). Ook de Milieulijst 2024 die bepalend is voor Milieu-investeringsaftrek (MIA) en het recht op Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) is vastgesteld.

Milieulijst 2025

Voor de Milieulijst 2025 wordt een ‘meer dan de gebruikelijke herziening’ doorgevoerd. Dit komt onder andere door aanpassingen in de Europese wet- en regelgeving op het vlak van (verboden) staatssteun of omdat deze niet meer voldoende milieubesparend of -vriendelijk zijn.

Algemene veranderingen

Maximum belastingvoordeel
Vanaf 2025 geldt een algemene limiet van 25 miljoen euro per belastingplichtige per jaar per bedrijfsmiddel voor alle hoofdstukken.

Niet eens met de beslissing van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)?
Vanaf 1 januari 2025 neemt RVO de bezwaar- en beroepsprocedure van de MIA/Vamil over van de Belastingdienst. U hoeft dus niet langer op de vaststelling van de belastingaangifte te wachten, maar kunt direct bezwaar maken tegen de RVO-beschikking.

Uiteraard is in de Milieulijst zelf ook een aantal zaken veranderd.

Combinatie met andere subsidiemaatregelen

Opmerkelijk is de wijziging in de combinatie van verschillende subsidies. Zo is het niet langer mogelijk om MIA of Vamil aan te vragen als u ook gebruikmaakt van één van de volgende subsidies op het gebied van duurzame mobiliteit:

  • Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)
  • Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij bedrijven (SPriLA)
  • Subsidieregeling Aanschaf Emissieloze Touringcars (STour)
  • Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)

Wijzigingen in verkeer en vervoer

Daarnaast heeft u geen fiscaal voordeel meer bij de aanschaf van onder andere elektrische bestelauto’s. Dit is het gevolg van marktontwikkelingen en de wijzigingen in de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Investeringen in dergelijke vervoermiddelen worden nu als gangbaar gezien en zijn daarom van de Milieulijst verdwenen.

Het is nog wel mogelijk om MIA aan te vragen bij de aanschaf van een elektrische bakfiets, een oplaadkluis voor elektrische fietsen, brom- of snorfietsen of een draadloos oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Samenvoeging van de hoofdstukken ‘Ruimtegebruik’ en ‘Gebouwde omgeving’

In de Milieulijst 2025 zijn deze twee hoofdstukken samengevoegd tot een nieuw hoofdstuk ‘Gebouwde omgeving en klimaatadaptatie’.

Wijzigingen voor investeringen in duurzaamheid en circulariteit

Voor de investeringen in duurzame gebouwen is het percentage van de MIA van 45% naar 36% verlaagd. Daarnaast is voor de investeringen in circulaire woningen een forfaitair bedrag van 700 euro per vierkante meter bruto vloeroppervlak ingevoerd.

Het belastingvoordeel voor de investering in zuiveringsinstallaties voor grijswaterrecycling en gevelimpregnering zonder PFAS en chemicaliën is nieuw op de lijst.

Ook zijn er meer mogelijkheden voor investeringen op het gebied van klimaatadaptie. Zo krijgt u een hoger fiscaal voordeel voor een groen en gezond bedrijfsterrein. Het vergroenen van een bestaand bedrijfsterrein komt ook in aanmerking.

Investeringen door landbouwondernemingen

Voor agrarische ondernemers verandert het één en ander wanneer zij investeren in duurzame stallen. Zo moet u alle vergunningen voor het bouwen van de duurzame stal hebben aangevraagd, voordat u de aanvraag voor de MIA/Vamil indient bij RVO. Daarnaast heeft u ook een besluit van het bevoegd gezag nodig voor een vergunning voor een Natura 2000-activiteit.

Een andere wijziging is dat het belastingvoordeel voor volautomatische sorteerinstallaties alleen nog geldt voor het automatisch sorteren van wortelen. Andere volautomatische sorteerinstallaties komen niet meer in aanmerking voor MIA/Vamil.

Stel uw fiscaal voordeel veilig

Via deze tool ziet u snel of uw investering op de Energie- en Milieulijst 2025 voorkomt. Komt uw investering in aanmerking voor een fiscale stimuleringsregeling? Zorg er dan voor dat u aan alle formele eisen voldoet. De aanvraag moet binnen 3 maanden na het tekenen van de koopovereenkomst ingediend zijn bij RVO. Doet u dit niet of te laat, dan kunt u geen gebruikmaken van het potentiële fiscale voordeel. Zo’n vergissing is vaak niet meer te herstellen.

Laat u vóóraf adviseren

Bent u van plan om een bepaalde investering te gaan doen? Neem dan vooraf contact met ons op, zodat wij u kunnen adviseren over de subsidiemogelijkheden en indien nodig gelijk actie kunnen ondernemen. Sommige subsidies moeten voorafgaand aan het aangaan van een verplichting worden aangevraagd. Op deze manier voorkomt u dat u fiscaal voordeel op uw investeringen laat liggen.

Heeft u vragen over investeringen in energiebesparende of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Wij denken graag met u mee!

Linda Schuurmans

076 - 303 46 88